Back 2 school

DE JUISTE LAPTOP VOOR JOUW STUDIE

Studeren zonder een laptop is tegenwoordig bijna ondenkbaar. Bij veel studie opdrachten werk je samen met studiegenoten, dan is een laptop toch wel erg handig. Maar welke laptop kun je het beste kiezen en waar moet je allemaal op letten? Welke laptop specificaties heb je precies nodig voor de studie die je doet? Hoe zit het precies met de garantie van een laptop? Select Computers geeft hier een opsomming van belangrijke punten bij de keuze voor een nieuwe laptop. Wil je extra hulp dan kun je ook de keuzegids gebruiken om de juiste laptop te kiezen.

TYPE LAPTOP 
Het is belangrijk om te bedenken waar jij je laptop allemaal voor gaat gebruiken. Wat zijn de vereisten voor een laptop vanuit jouw studie? Welk type laptop kun jij het beste kiezen?

WINDOWS
De (Windows) laptop heeft een Windows-besturingssysteem. Dit is het meest gekozen type aangezien voor dit type de meeste keuze is op het gebied van snelheid, formaat, opslagcapaciteit en behuizing van de laptop.

APPLE
De MacBook; wie kent deze niet? De laptop van het bekende merk Apple. Minimalistisch design en dunne en fancy behuizingen. Apple heeft een eigen besturingssysteem –OS X– dit werkt anders dan het Windows besturingssysteem en daarom soms wel even wennen. Een nadeel is dat niet alle Windows software wordt ondersteund door de Mac-versie. Maar het besturingssysteem van Apple wordt wel vaak gezien als gebruiksvriendelijk.

CHROMEBOOK
Een Chromebook is de ‘Google-laptop’ die razendsnel opstart en makkelijk in gebruik is. De webbrowser (Chrome) wordt bij deze laptop als besturingssysteem gebruikt. Bij deze laptop kun je gebruik maken van alle Google-apps, waarmee je onder andere documenten en spreadsheets maakt en mails verstuurt. De toegang tot deze documenten en apps heb je alleen wanneer je een internetverbinding hebt. Niet alle universiteiten en scholen ondersteunen de Chromebook.

SCHERMFORMAAT
Nadat je een type laptop hebt uitgekozen is de volgende stap het kiezen van een beeldschermformaat. Wil je een groot scherm? Of wil je juist een laptop met een kleiner scherm en dat qua gewicht makkelijk mee te nemen is? De resolutie van een laptop bepaalt hoeveel informatie er wordt weergegeven op je scherm en hoe deze wordt getoond. Een laptop van 15inch heeft een gewicht van ongeveer 2.2kg, als je kiest voor een 13 inch scherm weegt deze ongeveer 1,5kg. Qua resolutie verschillen deze twee schermen nauwelijks alleen wordt alles iets kleiner afgebeeld wanneer je voor een 13inch beeldscherm gaat. Over het algemeen kiezen de meeste studenten voor een 15 inch beeldscherm.

PROFESSOR SNELHEID
De processor is de motor van de computer en dit heeft invloed op de snelheid van je laptop. De keuze welke processor jij het beste kunt nemen is afhankelijk van wat jij met je laptop precies wilt doen.
Internetten en tekstverwerken De simpele taken uitvoeren op een laptop als een scriptie schrijven, zoeken op het internet of een filmpje kijken op YouTube vergen weinig van een processor. Wanneer jij dit type gebruiker bent heb je aan een Intel Celeron of Intel i3 of hoger voldoende. Wil je zelf voor het gemak meer snelheid bij het opstarten of tijdens het werken met programma's kun je kiezen voor een Intel Core i5 processor.
Grafische programma's of video's bewerken Heb jij voor je opleiding grafische programma's nodig of moet jij video's bewerken dan is een snelle processor wel van belang. Kies in dit geval voor een Intel Core i7.
Gamen Wanneer jij veel games wilt spelen en hierbij geen vertragingen wilt oplopen is een snelle processor een must. Kies in dit geval voor een Intel Core i5 of i7.


OPSLAG

Het is belangrijk dat je tegenwoordig een SSD (Solid State Drive)opslag hebt op je laptop. Het is eigenlijk de vervanger van de harde schijf. Het is een veiligere optie dan de harde schijf en wanneer je per ongeluk je laptop laat vallen ben je niet meteen al je bestanden kwijt. Een SSD opslag is wel twintig keer sneller dan de harde schijf en daarom onmisbaar anno 2020.

NETWERK
Ondenkbaar is tegenwoordig het gebruik van het WiFi netwerk. Meest voorkomend is een laptop met een 2,4GHz frequentieband. Echter in sommige gevallen wordt er een 5GHz ook wel Dual Band vereist door de scholen. Dit maakt de kans op storingen e.d. kleiner.

EXTRA FUNCTIES 
Wanneer je de belangrijkste specificaties hebt gekozen voor jouw laptop kun je daarna nog denken aan extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld een Touch scherm. Of een toetsenbord met verlichting. Daarnaast kun je kiezen of je laptop ook het afspelen van een DVD ondersteunt. Of een GTX videokaart om de nieuwste games te kunnen spelen. Tegenwoordig heb je ook een 360 graden kantelscherm. Het is maar net wat jij qua functionaliteiten belangrijk vindt in gebruik van je laptop.

GARANTIE
Een laptop gebruik je veel en is een draagbare computer dus neem je waarschijnlijk vaak mee op pad. De kans dat er iets met jouw laptop gebeurt is natuurlijk aanwezig. Maar wat als je net midden in een scriptie zit of een drukke tentamen week. Je wilt natuurlijk dat je laptop zo snel mogelijk gemaakt wordt of een andere laptop om op te werken.RUIME KEUZE 
Heb je met bovenstaande tips nog geen idee welke laptop jij het beste kunt kiezen? Maak dan een afspraak met onze adviseurs, deze specialisten hebben alle kennis en ervaring  en kunnen met u meedenken in de keuze voor de aanschaf voor een nieuwe laptop.